Günümüzde nüfus artışı ve şehirleşmeyle birlikte içilebilir su miktarında azalma sağlıksız etkilere yol açmaktadır. Bu etkileri azaltmak için su arıtma cihazı suyu saflık ve temizlik sembolü olmaya devam ettirmektedir. Bu cihazlar yaşam alanlarımızda en büyük kurtarıcılarımızdan biri olmaktadır. Çünkü arıtılmış su tüm kimyasal ve kirleticilerden kurtularak lezzetli bir hal almaktadır. Ayrıca arıtma cihazları elimizin altında sürekli temiz su bulunmasını sağlamaktadır. Peki, su gibi temel bir gereksinimi tertemiz yapan bu cihazların çalışma prensibi nasıldır? Bu yazımızda arıtma cihazlarının çalışma prensibiyle alakalı merak ettiğiniz her şeyin cevabını bulabilirsiniz.
İçeceğimiz suyun niteliği çok önemlidir. Sağlıklı suyun niteliğini koruyabilmek için en az gereklilikler uzmanlar tarafından belirlenmiştir. Bu doğrultuda suyun standartları tanımlanarak insanların sağlığı güvence altına alınmıştır.
Bildiğiniz gibi doğal kaynakların durumu coğrafi konum, mevsimsel geçişler, çevresel ve sanayi etkileri, karbon salınımı gibi nedenlerden dolayı değişmektedir. Doğal kaynakların standartların korunması için gerekli önlemler alınıp çalışmalar sürekli olarak yapılmaktadır.
Yukarıda saydığımız çeşitli faktörlerden suyu korumak ve standart kalitesinde tüketmek mümkündür. Bunun için su arıtma cihazı gerekli filtrasyon işlemini anlık olarak sağlamaktadır. Arıtma cihazları sayesinde şebeke yoluyla gelebilecek bakteri ve kirleticiler uzaklaştırılmaktadır.
Suyun temizlenmesinde yer alan temel faktörleri özet olarak sizlere açıklayacağız. Arıtma süreçlerinin kapsamı değişkenlik göstermekte ve çeşitlenebilmektedir. Su arıtma sistemleri gün geçtikçe daha ileri seviyelere ulaşmakta ve suyun daha kaliteli şekilde tüketilmesi sağlanmaktadır.
Burada önemle belirtmemiz gereken bir durum bulunmaktadır. Arıtma cihazının iyi bir tasarıma sahip olmasının yanında iyi kalitede ve yeterliliği kanıtlanmış parçalardan oluşması gerekmektedir. Bu materyaller güvence altına alınmış olup sertifikalı olmalıdır.
Arıtma cihazları öncelikli olarak su ile gelen partikülleri filtre etmektedir. Böylece su arıtma cihazı ile hem sağlıklı su elde edilmesi için bir aşama geçilmiş oluyor hem de diğer bileşenler korunuyor. İkinci aşamada ise granül ve aktif karbon filtre kullanılmaktadır. Böylece su zararlı kimyasallardan ayrışmaktadır. Ayrıca su koku, renk ve tat olarak iyileştirmektedir.
Su arıtmada diğer önemli bir aşama membran filtredir. Bu filtrenin niteliği ve kalitesi en belirleyici faktörlerden birisidir. Membran filtre suyla birlikte gelen ağır metaller dâhil birçok kirleticinin uzaklaşmasını sağlayan ana kısımdır. Unutmamanız gereken önemli nokta kullanacağınız membran filtresinin kalite belgeleri ve sertifikaları olmalıdır. Şimdi de ‘Su arıtma cihazı nasıl çalışır?’ Açıklayalım:
Su arıtma cihazı şebekeden gelen sudan aşağıdaki faktörlere bağlı olarak atık su üretmektedir:
Arıtma cihazından çıkan atık su içerisinde klor, kireç, tortu ve ağır metal fazla bulunmaktadır. Bu sebeple su arıtma cihazı atık suyunun yemeklerde, çay veya kahve sularında, meyve veya sebze yıkamada kullanılması sağlıksızdır. Atık suları balkon ve merdiven temizliği, dış mekân temizliği veya bahçe sulaması gibi yerlerde kullanarak geri dönüşümde değerlendirebilirsiniz.
Yazımızın sonuna gelirken, günümüzde temiz ve doğal su kaynaklarına ulaşmak çok zordur. Bizler su ihtiyacımızı karşılamak için şebeke suyu ya da musluk suyunu kullanmak zorundayız. Bu iki alternatif kaliteli ve sağlıklı su içmek anlamına gelmemektedir.
Bu duruma karşı kaliteli arıtma cihazıyla şebeke suyunun içerisindeki gözle görülemeyecek küçük mikroorganizmalar, sağlıksız partiküller, ağır metalleri sudan ayrıştırmak mümkündür. Su arıtma cihazları filtrasyon, dezenfeksiyon, elektrodiyaliz, ters osmoz gibi tekniklerle suyu tertemiz ve sağlıklı hale getirmektedir. Su arıtma cihazı teknikleri arasında en güvenilir ve maliyeti en uygun olan RO(reverse osmos) tekniğidir.